Winnaars FOTODOK Scholieren Award 2014

boris luttersOp 10 april vond de prijsuitreiking plaats van de FOTODOK Scholieren Award. Uit 400 inzendingen koos de jury de negen genomineerden. Daarna maakte juryvoorzitter Femke Lutgerink de winnaars bekend van de prijzen voor beste X11-inzending, beste inzending van het GLU en de overall-prijs. Ook waren er twee winnaars van de publieksprijs. Zij werden gekozen in een spannende stemronde door de studenten, leerlingen en medewerkers van het Grafisch Lyceum Utrecht en X11.

De FOTODOK Scholieren Award is een project en een wedstrijd voor eerstejaarsstudenten van het Grafisch Lyceum Utrecht en derdeklassers van X11 School voor Grafimedia. Met een fotodocumentaire en een verhaal brengen zij hun leven in beeld. Op posterformaat uitgeprint, vormen de 400 documentaires in de school een indrukwekkende expositie. De jury bestond uit vijf professionele fotografen van het Utrechtse podium voor internationale documentairefotografie FOTODOK. Als extra verrassing boden zij alle genomineerden een workshop fotografie aan.

Winnaars

Boris Lutters nam de juryprijs voor beste GLU-student in ontvangst voor ‘Ik wil naar opa toe’, een aangrijpende documentaire over een onverwacht bezoek aan zijn hoogbejaarde oma.

Renée Mantel won de prijs voor de beste X11-inzending met haar documentaire ‘Noordkaap’, over de ziekte van haar vader. Zij won daarna ook de Overall-prijs, de FOTODOK Scholieren Award.

Simon Nagelhout won de GLU-publieksprijs voor zijn documentaire ‘Van Afganistan tot web-shop beheerder’.

Lisa Plets won de publieksprijs van X11 voor haar documentaire ‘Travel to my past’.

boris-lutters-winglu renee-mantel-winx11simon-nagelhout-pbglu  lisa-plets-pbx11 

De winnaars krijgen een jaar lang plekje in de eregalerij. De volledige tentoonstelling van 400 documentaire is nog tot 7 juni 2014 te bewonderen in het schoolgebouw van het Grafisch Lyceum Utrecht en X11 aan de Vondellaan. Vanaf 28 april 2014 worden de 12 documentaires van de winnaars en de genomineerden op zeer groot formaat een maand lang tentoongesteld op het Stadhuisplein in Utrecht.

De FOTODOK Scholieren Award is mede mogelijk gemaakt door Canon, marktleider in Digital Imaging en FOTODOK, internationale ruimte voor documentairefotografie.

FOTODOKlogocanon