Wethouder lanceert verzuim-app van studenten

De Utrechtse wethouder van Onderwijs Jeroen Kreijkamp lanceerde op 21 maart, de Dag van de Leerplicht, een app over schoolverzuim. Drie studenten Mediadeveloper van het Grafisch Lyceum Utrecht werkten de afgelopen weken aan deze app, die toepasselijk AppSent is gedoopt. De app is onder andere voor docenten en verzuimcoördinatoren van Utrechtse middelbare scholen. Zij hebben met de app in een keer alle informatie bij de hand om verzuim van leerlingen te herkennen en te melden.

Opdrachtgever voor de app is de afdeling Leerlingzaken van de gemeente Utrecht. Het tegengaan van verzuim en voorkomen van voortijdig schoolverlaten zijn speerpunten van de gemeente. Docenten kunnen in de app alle wettelijke regels vinden over leerplicht en verzuim, naast een verzuimwijzer en links naar verdere informatie. De bedoeling is dat zij door deze app het verzuim sneller signaleren. Vervolgens kunnen zij hier actie op ondernemen, zodat leerlingen en studenten niet voortijdig hun opleiding afbreken.

Wethouder Kreijkamp lanceerde de app met enthousiasme: ‘Het is mij een eer om de verzuimapp in gebruik te nemen. Ik vind het knap hoe er in korte tijd zo’n mooi resultaat is gemaakt. De app wordt ons middel in de gezamenlijke aanpak van verzuim.’ De studenten vonden het niet saai om met alle regelgeving bezig te zijn: ‘Het is erg leuk om zo’n opdracht te krijgen van de gemeente en wij hebben er ook veel van geleerd.’

Eind vorig jaar, op 20 december, gaf de wethouder de aftrap voor een AppJam over verzuim op het Grafisch Lyceum Utrecht. In anderhalve dag maakten tweehonderd studenten van de opleidingen Interactieve vormgeving en Mediadeveloper concepten voor een app over verzuim en leerplicht. Het winnende concept werd de afgelopen weken uitgewerkt door drie studenten Mediadeveloper.

Appsent is vanaf te vinden op www.appsent.utrecht.nl

 

CvB-voorzitter Betty Heimans, Wethouder onderwijs Jeroen Kreijkamp en studenten Mediadeveloper Robbin, Sander en Nick

Klik op foto voor HR-versie.

Fotografie: Oscar van der Loo