Blog van tweedejaars student Noa over afstandsleren

Bijna twee jaar geleden begon ik aan de opleiding met als doel hierna door te studeren op het hbo. Ik twijfelde nog tussen de studies rechten of journalistiek, maar inmiddels heb ik mijn keuze gemaakt. Na mijn stage aankomend jaar start ik aan een rechtenstudie.

Wennen
We zitten nu allemaal massaal thuis en dat is best even wennen. In plaats van vijf hele dagen naar school, volgen we nu lessen online en zijn we een stuk meer zelfstandig aan het werk. Je hebt niet meer echt een rooster en kan je dagen dus meer zelf indelen. Voor mij betekent dit dat ik regelmatig heel vroeg mijn bed uit ga om te werken bij de Albert Heijn op de broodafdeling. Door de coronacrisis mogen ouderen om zeven uur ’s ochtends al hun boodschappen doen, dus dan begin ik om half zes ’s morgens al met bakken. Tegen een uurtje of tien ben ik dan klaar en begint mijn schooldag. Iets later dan normaal dus. Maar door het online lesprogramma van school krijg je daar ook de vrijheid voor.

Microsoft Teams
We werken met Microsoft Teams en ook nog steeds met ELO, het programma wat we altijd al gebruikte. Hierop kan je overzichtelijk elke week zien wat er van je verwacht wordt. Ook hebben we een quarantaine rooster ontvangen, zo noem ik het maar even. Hierop kan je zien of je die dag verwacht wordt tijdens een online les of dat er mogelijk is tot vragen te stellen aan docenten. Als je vragen hebt videobel je even met je docent of heb je contact via de chat. Zo krijg je soms dus nog meer persoonlijke begeleiding dan op school.

Goede test voor het hbo
Dat we nu wat zelfstandiger moeten werken is misschien wel heel goed voor ons allemaal. Merendeel van de studenten communicatie willen graag doorstuderen op het hbo, dus dit is daar een hele goede test voor. Het afstandsonderwijs bevalt mij dan ook prima. Langzaamaan begin ik er zelf een beetje aan te wennen.

De gezelligheid mist
Toch kijk ik er wel naar uit om weer naar school toe te gaan. Ik mis een beetje de gezelligheid en ik hoor van klasgenoten dat zij dat ook missen. Projecten doen we nu natuurlijk ook online. Best leuk, maar lang niet zo gezellig als op school. Op dat soort momenten mis ik toch wel een beetje het echte contact met elkaar. Het is ook wel leuk om te zien dat veel klasgenoten op het contactmoment tijdens een les toch inbellen, ook als ze geen vragen hebben. We gebruiken die tijd dan om gewoon even gezellig te kletsen met elkaar.

Maar goed, het belangrijkste is dat we allemaal gezond blijven en ik ben er door het thuisonderwijs achter gekomen dat er thuis veel meer kan dan ik op voorhand bedacht had :-).

Noa (tweedejaars student Communicatie en Marketing)