Creative Software Development

We zijn altijd online. Met dank aan alle websites en apps die 24 uur per dag draaien en de games die we spelen. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Bij de opleiding Creative Software Development ontdek je wat er achter de schermen gebeurt bij apps, websites en games. Je leert hoe ze van binnen en buiten in elkaar zitten. Zo weet je straks precies hoe je een app bouwt, een website gebruiksvriendelijk maakt, een hele vette game ontwerpt of een echte en virtuele omgeving met elkaar combineert. Geen digitale puzzel is te moeilijk voor jou! Na een gezamenlijk halfjaar kies je voor één van de drie profielen: Game Development, Web Development of Extended Reality. Of je kiest voor een combinatie van deze drie. Bij deze vierjarige mbo-opleiding niveau 4 kun je versnellen van vier naar drie jaar.

Aanmelden voor een opleiding gaat via Centraal Aanmelden mbo. Log in met je DigiD en beantwoord de vragen. Zodra je aanmelding is ingediend, krijg je van ons een mail met aanvullende vragen. Na het beantwoorden van deze vragen, is je aanmelding afgerond.
 • Niveau 4
 • 3 - 4 jaar
 • BOL
 • Mbo
Jij bent

Je hebt technisch en wiskundig inzicht. Je houdt van computers en begrijpt codes.

Jij leert

Coderen en programmeren voor het web, games, VR, AR en XR. Digitale puzzels oplossen.

Jij gaat

Aan de slag als software ontwikkelaar in de ICT, game-industrie, creatieve sector, etc.

Drie
Profielen

Bij deze opleiding start je met een gemeenschappelijk halfjaar. In dit halfjaar maak je kennis met de basis van programmeren en drie profielen waaruit je na dit halfjaar kunt kiezen. Gedurende de studie kun je nog wisselen van profiel.

Ben jij niet achter je gameconsole weg te slaan? En schrik je niet van codes en programmeertalen? Dan kies je na een basis halfjaar voor het profiel Game Development. Je combineert de liefde voor games met je technische skills. Je wordt specialist in het ontwikkelen van de technische onderdelen van games.

 

De basis voor iedere vette game 


Hier leer je alle skills om de gamewereld te veroveren en bouw je aan het einde van de opleiding de ene na de andere vette game. Je leert alles over programmeren in bijvoorbeeld C# en het gebruik van Design Patterns, maar ook over game design en vormgeving in 2D en 3D. En je leert werken met programma’s zoals Unity en GIT.  

Ben jij in de ban van web en app? En doet een technische uitdaging jouw hart sneller kloppen? Webdevelopers als jij zijn enorm gewild. Je leert je alles over programmeren en werken met codes. Als webdeveloper bouw je applicaties voor de smartphone, tablets en het internet. Ook zorg je voor de techniek die daarvoor nodig is.  

 

Coderen is echt jouw ding

Programmeren kun je leren. Je houdt van een technische uitdaging. En van programmeren en werken met codes. Ook voor het schrijven van scripts hoort erbij. Je leert – naast programmeren – ook te beveiligen, te testen en te beheren. We stomen je bovendien klaar om samen te werken in een team van mediavormgevers. Er is een grote vraag naar webdevelopers. 

Kies je na het basis halfjaar voor het profiel Extended Reality dan specialiseer je je in de wereld van VR, AR en XR. De VR-bril ken je waarschijnlijk van het gamen. Hier leer je bijvoorbeeld het robotvriendje van de opleiding, NAO, te dansen en mensen te begroeten.  

 

Tal van mogelijkheden

Er zijn steeds meer toepassingen. Niet alleen for fun, ook hele serieuze in ziekenhuizen of de bouw. Je leert de programmeertalen om deze virtuele werelden te bouwen, zodat gebruikers er een levensechte ervaring in hebben. Omdat de mediatechniek niet stil staat werk je ook aan de next step: de combinatie van virtuele werelden met de tastbare werkelijkheid van het echte leven. Een netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en meedoen (metaverse). 

Creative Software Development student Kellin

Handige weetjes

Ga jij kiezen voor een opleiding bij het Grafisch Lyceum Utrecht? Dan zijn deze onderwerpen handig om te weten.

De toelatingseisen voor de niveau 4 mbo-opleiding Creative Software Development zijn:

– Vmbo-diploma kbl, gl of tl
– Mbo-diploma niveau 2
– Mbo-diploma niveau 3
– Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Let op! Wiskunde en natuurkunde is gewenst.

Het s-bb heeft een handig overzicht gemaakt waarin de studie in cijfers te zien is. De cijfers voor kans op een stage zijn niet relevant. De afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen aan een stageplek te helpen. Ook in de toekomst zetten wij ons daarvoor in.

 

Studie in Cijfers

Kijk op studiemiddelen en eisen overzicht van de kosten. Voordat je begint met je opleiding ontvang je meer gedetailleerde informatie.

Heb je vragen over de kosten? Neem contact op met ons Studenten Servicepunt op 030 280 70 80.

Mailen

Appen

De onderstaande laptopeisen gelden voor schooljaar 2024 / 2025.

Let op! Op de websites van The Rent Company en Studywise wordt geclaimd dat het GLU een samenwerking met deze partijen heeft. Dit is niet het geval en hier worden foutieve laptopeisen afgegeven. De laptopeisen die op de website per opleiding staan vermeld zijn de juiste eisen voor het aanschaffen van een nieuwe laptop.

De software die je voor je opleiding gebruikt werkt uitsluitend op Windows, een Macbook is dus niet geschikt voor deze opleiding. Voor de opleiding is een laptop met een sterke grafische kaart vereist, we raden een laptop aan die minimaal aan de volgende eisen voldoet:

Windows
  • Intel i5 11de generatie / AMD Ryzen 5 5000 Series
  • 16 GB Ram
  • 512 GB SSD
  • Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6)
  • Windows 11
  • Videokaart gelijk aan of beter dan NVIDIA GeForce RTX 3060 of 4050

Op de Elektronische Leeromgeving (ELO) vind je al het lesmateriaal, je rooster, je mail, je cijfers en het laatste nieuws over de school.

Check ELO

Ook iets voor jou?

Creative Software Development is natuurlijk te gek, maar check de volgende opleidingen ook eens!

Game Artist

Game jij de sterren van de hemel? En kun jij uren praten over hoe vet Breath of the Wild eruit ziet? Heb je een brede interesse in games? Als echte gamefanaat ben je bij deze mbo-opleiding aan het juiste adres. Want hier draait alles om het designen van games.

Aanmelden voor een opleiding gaat via Centraal Aanmelden mbo. Log in met je DigiD en beantwoord de vragen. Zodra je aanmelding is ingediend, krijg je van ons een mail met aanvullende vragen. Na het beantwoorden van deze vragen, is je aanmelding afgerond.

 • Niveau 4
 • 3 - 4 jaar
 • BOL
 • mbo
Student test game uit

Realtime Graphics

RealTime Graphics is een nieuwe studierichting waarbij de skills van film en gaming samenkomen. Tijdens deze niveau 4 mbo-opleiding leer jij hoe je een virtuele wereld bouwt. Je leert technieken uit de gamesindustrie combineren met technieken uit de filmindustrie. Bij deze opleiding leer je skills uit de opleiding Game Artist en Animatie en Audiovisuele Vormgeving.

Aanmelden voor een opleiding gaat via Centraal Aanmelden mbo. Log in met je DigiD en beantwoord de vragen. Zodra je aanmelding is ingediend, krijg je van ons een mail met aanvullende vragen. Na het beantwoorden van deze vragen, is je aanmelding afgerond.

 • Niveau 4
 • 3 - 4 jaar
 • BOL
 • mbo
Studiekiezer probeert VR game uit