« Terug naar opleidingen

Medewerker Creatieve Productie

niveau 2 | BOL of BBL | 2 jaar

Als Medewerker Creatieve Productie werk je mee aan het maken van drukwerk, websites, digitale communicatiemiddelen en belettering. Je kent het hele productieproces, van voorbereiden (dtp) en drukken tot nabewerken en afleveren.

Bij het voorbereiden (dtp) werk je met een ontwerp of werktekening van een vormgever. Daarvoor werk je veel op de computer met ontwerpprogramma’s als Photoshop, Indesign en Illustrator. Zo breng je tekst, beeldmateriaal en ontwerp samen in digitale bestanden die online gezet of gedrukt kunnen worden. Dat is nauwkeurig werk!

Bij het drukken bedien je de drukpers en bewaak je de kwaliteit. Ook leer je veel over nieuwe digitale druktechnieken en het bedrukken van speciale materialen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het tegenwoordig bedrukken. Zo maak je na het voorbereidende dtp-werk posters, magazines, verpakkingen, stickers, reclamemateriaal of een grote presentatiewand.

Na het drukken komt de nabewerking of finishing. Je gebruikt moderne machines om het drukwerk te vouwen, te binden, te snijden of te stansen. Zo ben je verantwoordelijk voor het eindresultaat. Tot slot wordt het drukwerk verpakt en gaat het naar de klant die blij is met jouw vakkundige werk.

Je leert

De nieuwe opleiding Medewerker Creatieve Productie sluit aan op wat het bedrijfsleven vraagt: breed opgeleide vakmensen die inzetbaar zijn voor het totale productieproces. Ben je nauwkeurig, kun je veilig werken en heb je interesse in techniek? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

De opleiding duurt twee jaar. In het tweede jaar loop je vijf maanden stage. Als je je aanmeldt, maak je een voorlopige keuze tussen printmedia en dtp maar beide richtingen volgen een gezamenlijk programma. Pas aan het eind van het eerste leerjaar kies je definitief voor een uitstroomrichting. Als je de opleiding in BBL wilt volgen, dan kun je alleen kiezen voor printmedia.

Verder leren

Na je opleiding kun je gaan werken bij een drukkerij, ontwerpbureau, reclamestudio, copyshop of een ander grafimediabedrijf. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3-opleiding (Digitaal) Drukker en Nabewerker (BBL) en Allround DTP. Zo ontwikkel je je tot specialist en kun je zelfstandig alle werkzaamheden uitvoeren.

Toelatingseisen

AanmeldenJe hebt tenminste een vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg), Mbo diploma niveau 1 of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Bijsluiter

Lees de bijsluiter van Studie in Cijfers over deze opleiding.
De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, wij garanderen al onze studenten een passende stageplek.