Marketing-
en
Communicatiespecialist

Werk jij mee op de open dagen van je sportvereniging? Schud jij moeiteloos stukjes voor de schoolkrant uit je mouw? En post jij toffe beelden met creatieve teksten op Instagram? Dan is de mbo-opleiding Marketing- en communicatiespecialist iets voor jou.
 • Niveau 4
 • 3 jaar
 • BOL
 • mbo
Studenten presenteren voor een klas
Studenten presenteren voor een klas
Jij bent

Creatief, zorgvuldig en georganiseerd. Iemand die makkelijk mensen aanspreekt.

Jij leert

De nieuwste trends en tools van docenten die uit het vakgebied komen.

Jij gaat

Visuele en tekstuele content maken. Daarnaast ontwikkel je journalistieke vaardigheden.

Verhalen vertellen vind je te gek

Je laat graag zien waar een bedrijf voor staat en wat het doet - in tekst en beeld. En je onderzoekt hoe een boodschap de doelgroep bereikt.

Je gaat creatief en zakelijk schrijvend aan de slag en weet straks als geen ander hoe je een goed verhaal vertelt. Zo leer je interviews afnemen en uitwerken in artikelen en blogs. Je weet hoe je je bedrijf bij zoekmachines onder de aandacht brengt. Google Ads? Dat heeft voor jou geen geheimen.

Na 3 jaar studie heb je alle skills om als communicatie en marketing expert aan de slag te gaan.

De opleiding in jaren

In het eerste jaar leer je waar je mee te maken krijgt als je in de marketing of communicatie gaat werken. We gaan aan de slag met presenteren, projecten opzetten, omgaan met klanten en pr- en voorlichtingsmateriaal maken. Ook leer je marktonderzoek doen, teksten voor een specifieke doelgroep schrijven en een communicatieplan opstellen. In de projectweken werk je met medestudenten aan een opdracht, vaak voor echte opdrachtgevers!

In het tweede leerjaar ga je je verder specialiseren en bereid je je met personal branding voor op je stage. Je leert meer over communicatie in en over je bedrijf, over crisiscommunicatie, marketingplannen en campagnes. Je gaat verder met het schrijven van teksten en leert teksten van anderen te redigeren. Ook mag je twee keuzedelen kiezen uit het aanbod van het GLU. In het voorjaar mag je naar Berlijn voor een opdracht over CityBranding!

Het laatste jaar van je opleiding bestaat uit twee stages, met daarna je examen helemaal aan het eind. Er is veel mogelijk, bijna alle grotere bedrijven in Nederland hebben een afdeling marketing-communicatie waar je stage kunt lopen. Je kunt ook denken aan werken op een communicatiebureau. Of je loopt je tweede stage in het buitenland!

Handige
weetjes

Ga jij kiezen voor een opleiding bij het Grafisch Lyceum Utrecht? Dan zijn deze onderwerpen handig om te weten.

De toelatingseisen voor de niveau 4 mbo-opleiding Marketing- en communicatie specialist zijn:

– Vmbo-diploma kbl, gl of tl
– Mbo-diploma niveau 2
– Mbo-diploma niveau 3
– Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Het s-bb heeft een handig overzicht gemaakt waarin de studie in cijfers te zien is. De cijfers voor kans op een stage zijn niet relevant. De afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen aan een stageplek te helpen. Ook in de toekomst zetten wij ons daarvoor in.

Studie in Cijfers

Kijk op studiemiddelen en eisen voor een overzicht van de kosten. Voordat je begint met je opleiding ontvang je meer gedetailleerde informatie.

Heb je vragen over de kosten? Neem contact op met ons Studenten Servicepunt op 030 280 70 80.

Mailen

Appen

De onderstaande laptopeisen gelden voor schooljaar 2023/2024.

 

Voor de opleiding heb je een laptop met Windows of macOS nodig, als je nog een relatief recente laptop hebt zal deze waarschijnlijk voor je opleiding voldoen.

Als je overweegt om een nieuwe laptop aan te schaffen, raden we je aan om te kijken naar een model dat minimaal aan de volgende eisen voldoet:

Windows
 • Intel i5 11de generatie / AMD Ryzen 5 5000 Series
 • 16 GB Ram
 • 256 GB SSD
 • Wi-Fi 802.11ax (Wi- Fi 6)
 • Windows 11
Apple
 • Apple M1 / M2
 • 8 GB Ram
 • 256 GB SSD
 • macOS 13 Ventura

Op de Elektronische Leeromgeving (ELO) vind je al het lesmateriaal, je rooster, je mail, je cijfers en het laatste nieuws over de school.

Check ELO

Ook iets voor jou?

Marketing en communicatie is natuurlijk te gek, maar check de volgende opleidingen ook eens!