« Terug naar opleidingen

Mediavormgever – Grafische vormgeving

niveau 4 | BOL | 4 jaar

Aanmelden

Als grafisch vormgever ontwerp je online en offline communicatiemiddelen zoals: websites, apps, online magazines, posters, flyers, brochures, advertenties, boekomslagen, magazines en verpakkingen. Je ontwerpt ook logo’s, complete huisstijlen en artwork. Je doet onderzoek en je experimenteert bij het ontwikkelen van ideeën en ontwerpen voor media-uitingen. Jij voelt je er het prettigst bij als je jouw ideeën kan vertalen naar een goed ontwerp.

Werken voor opdrachtgevers
Je zorgt dat je weet wat de klant wil en je kunt dat vertalen naar ideeën. Je kunt deze ideeën nauwkeurig uitwerken tot boeiende ontwerpen die je uiteindelijk presenteert aan de opdrachtgever. Je zorgt dat digitale bestanden die je naar de drukker stuurt voldoen aan alle gestelde technische eisen.

Ben jij een grafisch vormgever?
Je bent creatief en wil in grafische vormgeving graag je eigen stijl ontwikkelen. Zowel de vormgeving van beeld als tekst vind je interessant. Je vindt het leuk om te werken voor totaal verschillende opdrachtgevers en doelgroepen. Ook werk je graag samen met andere mensen. Je bent breed geïnteresseerd en je volgt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van media en vormgeving op de voet.

Past deze rol helemaal bij jou?

 • Creativiteit
 • Werken met de computer
 • Onderzoeken
 • Verschillende opdrachtgevers
 • Presenteren
 • Samenwerken
 • Zorgvuldig werken

Waarom juist hier deze opleiding volgen?
Het Grafisch Lyceum Utrecht is een vakschool die binnen het vakgebied grafische vormgeving hoog staat aangeschreven. Met het hier behalen van een diploma heb je zo’n goede basis dat bedrijven je graag in hun team verwelkomen. Alle lessen zijn altijd volgens de nieuwste wensen uit branche zodat jij helemaal uptodate bent qua kennis en vaardigheden. 

Wat leer je?
Grafisch vormgeven is een ambacht, een vak dat je leert. Daar horen principes bij die iedere goed opgeleide vormgever kentDie leer je tijdens de opleidingbijvoorbeeld over het gebruik van vormen, kleuren en indeling. Je werkt met professionele software die je nodig hebt zoals Photoshop, InDesign en Illustrator. Ook leer je hoe je een website of een app ontwerpt. 

De vakken voor jouw beroep
Je krijgt onder andere les in grafisch ontwerpen, tekst- en beeldopmaak, typografie (vormgeving van tekst), screen design, schetsen/visualiseren, fotografie, beeldbewerking, 3D-modelleren, marketingcommunicatie en presenteren. Met creatieve keuzedelen kun je je eigen richting bepalen. 

Wie geven hier les?
Veel docenten van de opleiding Grafische Vormgeving hebben een vooropleiding op de kunstacademie of een andere kunstopleiding. Daardoor is er veel aandacht voor kunst. Meer dan de helft van de docenten is ook in de praktijk aan het werk.

De opleiding en stage
De opleiding Grafische Vormgeving duurt vier jaar. Je volgt theorie- en praktijkvakken in vier leergebieden: onderzoeken, bedenken, vertalen en media maken. Van het tweede jaar ga je in kleine teams praktijkopdrachten uitvoeren voor Het Bureau. Je werkt dan voor echte opdrachtgevers. Het kan ook zijn dat je met mensen van andere opleidingen samenwerkt. Jouw werk kan op school ook gelijk worden gedrukt, want we hebben dat veel verschillende machines en materialen voor in huis.

In het derde en vierde jaar ga je twee keer vijf maanden op stage bij een erkend leerbedrijf. Je krijgt van school hulp bij het vinden van een stage. Er wordt een zorgvuldige match gemaakt zodat de stages goed bij je passen

We staan voor je klaar
Tijdens de hele opleiding heb je een studieloopbaanbegeleider, SLB’er in het kort. Hij of zij gaat met jou in gesprek over o.a. jouw toekomstplannen, studievoortgang en hoe het met jou persoonlijk gaat. Er zijn ook groepslessen met de SLB’er. 

Na de opleiding

 • Werken bij reclame- en communicatiebureaus, ontwerpbureaus, vormgeefstudio’s van drukkerijen en uitgeverijen.
 • Eigen bedrijf, bijvoorbeeld een vormgeefstudio starten.
 • Doorstromen naar het hbo zoals opleidingen op de kunstacademie: grafisch, digitaal of crossmediaal ontwerpenillustratie of fotografie. En op hogescholen: communicatie- of designopleidingen. 

Toelatingseisen 

 • Vmbo-diploma kbl, gl of tl
 • Mbo-diploma niveau 3
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo. 

Interviews met studenten en docenten


Bijsluiter
Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, de afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.

Vergelijkbare opleidingen
Wist je dat we bij het Grafisch Lyceum Utrecht nog meer opleidingen in de richting van Mediavormgever hebben? We hebben ze voor je op een rij gezet.