« Terug naar opleidingen

Mediavormgever – Game Artist

niveau 4 | BOL | 4 jaar

Op dit moment zit de opleiding Game Artist voor het studiejaar 2021 – 2022 vol. 

Als game artist heb je een belangrijke rol in het ontwerpproces van games. Jij ontwerpt aantrekkelijke game environments en maakt daarvoor de bouwstenen (game assets) in de game engine. Dat kan een spel zijn voor een console, maar de gamewereld is veel breder. Met behulp van games leren piloten vliegen en leren kinderen rekenen. En wat dacht je van de games op internet, social media, smartphones en tablets? De gamewereld ontwikkelt zich razendsnel en de gebruikte technieken veranderen continu.

Samenwerken
Een game ontwikkelen doe je met een heel team. Je werkt dus veel samen met andere artists en game developers. Want wat jij bedenkt dat op het scherm te zien is, daar moet ook voor geprogrammeerd worden door de developerHet ontwerpproces van een goede game kost tijd het is daarom handig dat je geduld en doorzettingsvermogen hebt.

Ben jij een game artist?
Je speelt natuurlijk graag games. Je hebt een brede interesse nodig in de vele genres en games die er bestaan. Dus niet alleen CoDLoL en Wow. Je bent creatief en je kunt beeldend denken, maar je hebt ook technisch inzicht. Je weet wat een spel leuk maakt om te spelenOok kun je bij het maken van spel goed samenwerken in een team. Je begrijpt goed voor wie de game waar je aan werkt bedoeld is. Daarnaast ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van gaming. 

Tip: vooraf verdiepen in games maken
Het is verstandig als je je al in het games maken verdiept. Games maken is echt iets anders dan games spelen. Dat is nog wel eens een misverstand. Het leuk vinden van games spelen is geen goede reden om deze opleiding te gaan doen. Dus begin zelf met games of game onderdelen maken. Wil je weten of de opleiding echt iets voor jou is? Maak dan ook eens de opdrachten op www.gluchallenge.nl 

Waarom juist hier deze opleiding volgen?
Bij deze opleiding op het Grafisch Lyceum Utrecht leer je werken zoals het in de realiteit ook gaat. Dat betekent dat game developers en game artists altijd samenwerken, net als bij een bedrijf. Jullie hebben elkaar nodig. Je leert hier dus heel goed hoe je het beste kunt samenwerken. Daarnaast kun je in het Gamelab experimenteren met hardware zoals VR, AR en andere cutting edge technologie. 

Wat leer je?
Je leert 2D– en 3D-games ontwerpen en creëren. Je leert welke spelelementen belangrijk zijn en je leert omgaan met de professionele computerprogramma’s die je nodig hebt voor beeldbewerking, 3D-ontwerp en game-engines zoals Unity. Je krijgt les volgens modulair onderwijs. Dat betekent dat je drie à vier weken heel gefocust aan een vak werkt. Telkens als je aan een nieuw blok van dat vak werkt, is het weer wat complexer dan de vorige keer. 

De vakken voor jouw beroep
Je krijgt onder andere de vakken 3D-modelling, texturing, animatietechnieken, gametechniek en -design en visualiseren.

Wie geven hier les?
Het docententeam van deze opleiding is relatief jong. Veel docenten hebben zelf een bedrijf. Daardoor is de inhoud van de lessen heel up-to-date en leer je veel over onderwerpen die op dat moment spelen binnen gaming. 

De opleiding en stage
De opleiding Game Artist duurt vier jaar. De online lessen vinden plaats in Discord, waar onze school is nagebouwd. Daar werk je in groepjes samen aan projecten. Tijdens de opleiding werk je samen met studenten van de opleiding Game Developer – Game Programmer in projecten aan game-opdrachten.

In het derde en vierde jaar loop je twee keer vijf maanden stage bij een erkend leerbedrijf. Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwaamheid. 

We staan voor je klaar
Tijdens de hele opleiding heb je een studieloopbaanbegeleider, SLB’er in het kort. Hij of zij gaat met jou in gesprek over o.a. jouw toekomstplannen, studievoortgang en hoe het met jou persoonlijk gaat. Er zijn ook groepslessen met de SLB’er. 

Na de opleiding
Werken bij gamebedrijven, reclamebureaus, webdesignbureaus, communicatiebureaus en marketingbedrijven. Je kunt ook een eigen bedrijf starten!

Ook doorstromen naar het hbo is een goede keuze. Met deze opleiding heb je goede basis en een voorsprong als je ervoor kiest voor gaming-opleidingen aan hogescholen of kunstacademies op het gebied van vormgeving, de technische of de commerciële kant. 

Toelatingseisen

  • Vmbo-diploma kbl, gl of tl
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo. 

Video van studenten
Drie studenten Game Artist laten zien hoe een game gemaakt wordt: van concept naar game.

 

Interviews met studenten en docentenBijsluiter

Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, de afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.

Video
Het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) maakte ook onderstaande video. Deze video is niet specifiek van een student van onze school, maar laat wel zien wat je met deze opleiding kunt.

Vergelijkbare opleidingen
Wist je dat we bij het Grafisch Lyceum Utrecht nog meer opleidingen in de richting van Mediavormgever hebben? We hebben ze voor je op een rij gezet.