Kosten en studiemiddelen

De kosten van een opleiding bestaan uit lesgeld of cursusgeld en de aanschaf van studiemiddelen. Als je een opleiding op niveau 4 volgt, heb je een laptop en software nodig.

Lesgeld en cursusgeld

Doe je een bol-opleiding en ben je op 1 augustus achttien jaar of ouder, dan betaal je lesgeld. Het ministerie stelt de hoogte jaarlijks vast en int het bedrag in het najaar. In het studiejaar 2021-2022 bedraagt het lesgeld 1.216 euro.
Volg je een bbl-opleiding en ben je ouder dan 18 jaar, dan betaal je cursusgeld. Het ministerie stelt de hoogte daarvan jaarlijks vast, in 2021-2022 bedraagt het cursusgeld 253 euro voor niveau 2. Voor niveau 3 is het cursusgeld 612 euro.

NB: Mogelijk wordt er in verband met Corona 50% korting gegeven op het lesgeld en cursusgeld. Dit wetsvoorstel wordt nog behandeld door de Eerste Kamer.

Boeken, readers, excursies en materialen

Studieboeken zijn gratis bij het Grafisch Lyceum Utrecht. Je krijgt de boeken in bruikleen. Je moet wel rekening houden met kosten voor andere materialen zoals tekenmateriaal, een koptelefoon of een tekentablet. Deze kosten verschillen per opleiding maar zullen voor het eerste leerjaar tussen de 150 en 200 euro bedragen.

De meeste opleidingen bieden in de latere leerjaren een meerdaagse excursie naar het buitenland aan. Hiervoor geldt een eigen bijdrage die varieert van 70 tot 225 euro.

Heb je vragen over de kosten? Neem contact op met ons Studenten Servicepunt op 030-280 70 80.

Laptop en software

Meer informatie over het aanschaffen van een laptop en software vind je op deze pagina.

Studieboeken gratis

Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht krijgen de schoolboeken gratis in bruikleen. Aan het eind van het schooljaar lever je ze weer in.