FAQ

Aanmelding

Vanaf wanneer kan ik me aanmelden voor een opleiding?
Vanaf 1 oktober 2020 is het mogelijk om je aan te melden voor een opleiding op het Grafisch Lyceum Utrecht. Net als vorig jaar is dit jaar (2021) de uiterste aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Als je je vóór 1 mei aanmeldt, val je onder het toelatingsrecht mbo.

Wat houdt het toelatingsrecht mbo in?
Wanneer je je vóór 1 mei aanmeldt voor een mbo-opleiding heb je recht op toelating als:
1. je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen;
2. je hebt deelgenomen aan de verplichte onderdelen van de aanmeldprocedure;
3. er nog plek is bij de opleiding van je keuze.

Let op! Sommige opleidingen zitten al snel vol. Het kan daarom gebeuren dat het maximaal aantal vastgestelde studieplaatsen wordt bereikt terwijl jij nog in de aanmeldprocedure zit. Wij kunnen je dus geen plaats garanderen.

Kan ik mij ook aanmelden na 1 mei?
Je kunt je ook aanmelden na 1 mei voor de opleidingen. Je hebt dan echter geen recht op toelating.

Ik heb me aangemeld voor een opleiding bij jullie maar ik wil de opleiding wijzigen. Hoe kan ik dit doen?
Om je opleiding te wijzigen kun je contact opnemen met het Studenten Servicepunt via e-mail (aanmelden@glu.nl) of telefoon (030- 280 70 80). Voldoe je voor deze opleiding aan de vooropleidingseisen, dan wijzigen wij je opleiding.

Is er een wachtlijst?
We hebben voor een aantal opleidingen een beperkt aantal plaatsen, meld je daarom zo snel mogelijk aan en doorloop de aanmeldprocedure. Als de opleiding van je keuze vol zit, word je automatisch op de wachtlijst geplaatst. Wij informeren je direct als er een plek vrij is. Let op: Het kan gebeuren dat het maximaal aantal vastgestelde studieplaatsen wordt bereikt terwijl je nog bezig bent met de verplichte onderdelen van de aanmeldprocedure. Nadat je het derde onderdeel hebt doorlopen, hoor je of je geplaatst kunt worden of dat je op de wachtlijst komt.

Ik heb me bij jullie aangemeld, maar heb gekozen voor een andere school. Hoe kan ik me afmelden?
Als je je aanmelding wilt annuleren, neem dan even telefonisch contact op met het Studenten Servicepunt (aanmelden@glu.nl of 030-280 70 80).

Worden mijn ouders op de hoogte gehouden van de aanmeldprocedure?
Ben je jonger dan 18 jaar, dan ben je tijdens je aanmelding verplicht om de gegevens van je ouder(s)/verzorger(s) in te vullen. Van ieder bericht dat wij naar jou sturen tijdens de aanmeldprocedure, wordt er een kopie gestuurd naar het e-mailadres van je ouder(s)/verzorger(s). Ben je ouder dan 18 jaar, dan is het invullen van de gegevens van je ouder(s)/verzorger(s) niet verplicht.

Ik heb geen Nederlands diploma, kan ik me wel bij jullie aanmelden?
Als je bij ons wil studeren en je beschikt over een buitenlands diploma, dan vragen wij om een diplomawaardering. Bij www.nuffic.nl kun je een diplomawaardering aanvragen. Het is mogelijk dat wij door middel van een toelatingsonderzoek bekijken of je wordt toegelaten op onze opleiding (met behulp van de AMN Talentscan).

Hoe ziet de aanmeldprocedure er uit?
De aanmeldprocedure bestaat uit drie verplichte onderdelen, namelijk:
1. Het maken van thuisopdrachten;
2. Eén of twee gesprekken;
3. Het doorgeven van je definitieve studiekeuze.

Voor meer informatie over de aanmeldprocedure verwijzen we je naar https://www.glu.nl/content/uploads/2020/09/Aanmeldprocedure.pdf

Ik weet nog niet precies welke opleiding ik wil doen. Kan ik een studiekeuzegesprek aanvragen?
Als je nog niet precies weet welke opleiding je wilt doen en waar je interesses liggen, kun je alvast onze videopresentaties bekijken op onze website www.glu.nl. Natuurlijk ben je ook welkom op onze Open Dag * om de verschillende opleidingen te bezoeken en met docenten en studenten te praten. Vind je het daarna nog steeds lastig om de juiste keuze te maken? Neem dan contact op met het Studenten Servicepunt.
* Vanwege het Coronavirus is een fysieke Open Dag op dit moment niet mogelijk en zal deze online plaatsvinden.

Kan ik een dagje meelopen met de opleiding?*
Heb je een Open Dag bezocht en wil je heel graag meer te weten komen over de opleiding van jouw keuze, dan is een dagje meelopen mogelijk. Mail je naam en opleiding van jouw interesse naar communicatie@glu.nl en we nemen snel contact met je op.
* Vanwege het Coronavirus is nu nog niet duidelijk óf en in welke vorm de meeloopdagen gaan plaatsvinden!

Kan ik ook in januari/februari starten met de opleiding?
Nee, we hebben geen instroom in januari/februari. Onze opleidingen starten altijd in augustus/september.

Ik heb dyslexie/dyscalculie. Krijg ik hiervoor ondersteuning?
Als je dyslexie of dyscalculie hebt, vragen wij van jou een kopie van de verklaring. Hiermee kunnen we jou vanaf de eerste dag de juiste ondersteuning bieden.

Ik heb een lichamelijke beperking. Wordt hier rekening mee gehouden op school?
In geval van een lichamelijke beperking proberen wij jou de ondersteuning te bieden die je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen een BBL en een BOL-opleiding?
BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. De student gaat vijf dagen per week naar school.
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. De student gaat één dag per week naar school en werkt 4 dagen bij een erkend leerwerkbedrijf. Op het Grafisch Lyceum Utrecht hebben we 1 BBL-opleiding: Basismedewerker Printmedia (niveau 2). De overige opleidingen zijn BOL-opleidingen.

Tijdens de aanmeldprocedure

Ik wil mijn Digitaal Doorstroomdossier aanmaken, maar ik kan mijn school niet vinden. Wat moet ik doen?
Je kunt zelf een account aanmaken als je op ‘Ik kan mijn school niet vinden’ klikt. Vul daarna je gegevens in en dan wordt je account aangemaakt. Je kunt starten met deel A. Aan het einde van dit deel zul je het e-mailadres van je mentor moeten invullen, zodat hij/zij een link krijgt om deel B in te vullen.

Ik zit niet op school en heb geen mentor/decaan. Wie kan het Deel B invullen?
Ook als je niet meer op school zit, is het deel B een verplicht onderdeel. Probeer contact op te nemen met je oude mentor of decaan. Misschien heb je wel een loopbaanbegeleider of een werkgever die het Deel B kan invullen.

Ik ben 18 jaar (of ouder) en bij GRIP staat dat ik Deel B niet hoef in te vullen. Kan ik het DDD zonder deel B inleveren?
Ook als je 18 jaar of ouder bent, zul je voor onze school Deel B moeten laten invullen door een mentor/decaan, loopbaanbegeleider of (oud-)werkgever.

Bij mijn thuisopdracht staat dat ik een cijferlijst moet uploaden. Deze heb ik nog niet gekregen. Wat kan ik dan inleveren?
Als je nog geen officiële cijferlijst van je huidige leerjaar hebt gekregen, kun je je overgangsrapport van het afgelopen jaar uploaden. Zorg ervoor dat je naam en klas zichtbaar is op het kopie dat je opstuurt.

Ik zit op een vrije school en krijg geen cijferlijst. Wat moet ik dan inleveren?
Jij krijgt op je huidige school vast en zeker een rapport waar jouw behaalde resultaten en het niveau waar je nu op functioneert staan genoteerd. Je kunt hier een kopie van opsturen.

Ik heb nog een aanvulling op mijn thuisopdracht, maar kan deze niet meer uploaden. Waar kan ik deze naar toe sturen?
Aanvullingen op je thuisopdrachten kun je uploaden via je persoonlijke aanmeldpagina bij “Bijlagen”. Hier kun je ook een dyslexie- of dyscalculieverklaring, of portfolio uploaden.
Sla je document op onder ‘naam document + voornaam en achternaam’.

Wat is een studiekeuzecheck?
Je krijgt altijd een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Dit gesprek vindt plaats op school**. In een groepje met andere studenten die gekozen hebben voor dezelfde opleiding, praat je met een docent en student van de opleiding. Je bespreekt de gemaakte keuzeopdracht en je verwachtingen over de opleiding. De studiekeuzecheck vindt plaats elke woensdagmiddag van 15:00 – 17:00 uur op de Vondellaan in Utrecht. Je ouders zijn ook welkom. Er is voor hen voorlichting over het GLU en het mbo**.
** Let op! Vanwege het Coronavirus kan de studiekeuzecheck ook online zijn. Je leest in de uitnodiging voor de studiekeuzecheck of het op school of online is en op welke tijd je verwacht wordt. Mocht jouw studiekeuzecheck op school zijn, zijn je ouders helaas niet welkom in het gebouw.

Wat is een Leerbehoeftecheck?
Het kan zijn dat uit je dossier blijkt dat je misschien extra ondersteuning nodig hebt. Je wordt dan uitgenodigd voor een extra gesprek op school***. We bekijken of wij jou de nodige aanpassingen of ondersteuning kunnen bieden. Het is wenselijk dat je ouder(s)/verzorger(s) ook bij dit gesprek aanwezig zijn. Kijk voor meer informatie over de extra ondersteuning op www.glu.nl/begeleiden. Krijg je een uitnodiging voor de Leerbehoeftecheck, dan is dit ook een verplicht onderdeel van de aanmeldprocedure.
*** Vanwege het Coronavirus zal de leerbehoeftecheck online plaatsvinden.

Ik heb een uitnodiging gekregen voor een studiekeuze- of leerbehoeftecheck maar ik kan niet, kan ik een nieuwe afspraak maken?
Als je echt je afspraak wilt verzetten, kun je dit melden bij het Studenten Servicepunt via e-mail ((aanmelden@glu.nl) of telefoon (030 – 280 70 80). Het Studenten Servicepunt annuleert je huidige afspraak en stuurt je een e-mail waarna je zelf een nieuwe afspraak kunt inplannen.

Moet ik mijn thuisopdrachten meenemen naar de studiekeuzecheck?
Zorg dat je je thuisopdrachten bij de hand hebt tijdens de studiekeuzecheck (SKC). Bij de SKC op school zorg je dat je de thuisopdrachten meegenomen hebt. Bij een digitale SKC zorg je dat je de opdrachten bij de hand hebt.

 

Ingeschreven

Ik wil graag bij een bekende in de klas, kan ik dat aangeven?
Heb je een vriend of vriendin die dezelfde opleiding als jij gaat volgen, dan kun je aangeven dat jullie bij elkaar in de klas willen komen. Stuur allebei dan een e-mail naar aanmelden@glu.nl met de naam van je vriend/vriendin. Het Studenten Servicepunt zal haar best doen om jullie bij elkaar in te delen.

Heb ik recht op studiefinanciering?
Je kunt studiefinanciering aanvragen als je een BOL-opleiding volgt en ouder bent dan 18 jaar.
Studiefinanciering aanvragen doe je via DUO.

Heb ik recht op een gratis Studentenreisproduct?
Je kunt het studentenreisproduct (OV) aanvragen als je een BOL-opleiding volgt. Ben je 18 jaar of ouder, dan vraag je het studentenreisproduct tegelijk aan met je studiefinanciering. Ben je jonger dan 18 jaar, dan moet je het studentenreisproduct apart aanvragen.
Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Wat kost de opleiding?
De kosten van de opleiding bestaan uit lesgeld (BOL-opleiding) of cursusgeld (BBL-opleiding) en de aanschaf van studiemiddelen.
Ben je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL-opleiding). In het studiejaar 2020-2021 bedroeg dit bedrag € 1.202,-.
Volg je een BBL-opleiding dan betaal je cursusgeld. Voor een niveau 2 BBL-opleiding was dit in schooljaar 2020-2021 € 250,-.
Ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar, dan betaal je dit schooljaar nog geen les- of cursusgeld. Kijk voor meer informatie over studiemiddelen op deze site.

Wanneer moet ik de schoolkosten betalen en kan dit ook maandelijks?
De betaling van het lesgeld (BOL-opleiding) gaat via DUO. Dit kun je in 1x betalen, maar mag ook in 9 termijnen. De lesgeldrekening komt in de 2e helft van september. Vanaf dat moment kun je de keuze maken om het bedrag in delen te betalen. Kijk voor meer informatie op https://duo.nl/particulier/lesgeld/index.jsp
De betaling van het cursusgeld (BBL-opleiding) betaal je aan het GLU.

Kan ik financiële ondersteuning krijgen in de schoolkosten?
Als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding, dan kun je misschien extra geld krijgen: de aanvullende beurs of toelage.
Kijk hiervoor op de website van DUO: https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/index.jsp.
Ben je jonger dan 18 jaar en in het bezit van een U-pas, dan is het in de meeste gevallen mogelijk om de eigen bijdrage voor excursies uit het U-pas budget te laten betalen. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Kijk op www.u-pas.nl.
Waar moet ik mijn schoolboeken bestellen?
Studieboeken zijn gratis bij het GLU. Je krijgt de boeken in bruikleen.
Nadat je de Onderwijsovereenkomst hebt getekend, geven wij de opdracht de boeken naar je huisadres op te sturen. Deze zul je aan het einde van de zomervakantie (voor de start van je opleiding) thuisgestuurd krijgen.

Heb ik voor mijn opleiding een laptop nodig?
Als je een opleiding op niveau 4 volgt, dan heb je een laptop nodig. Kijk voor meer informatie over studiemiddelen op https://glu.nl/kosten-en-studiemiddelen/.

Hoe krijg ik inloggegevens voor mijn schoolmail, rooster, digitale lesomgeving enz.?
Nadat je de Onderwijsovereenkomst hebt getekend, zal onze ICT afdeling zorgen voor de juiste inloggegevens. Heb je deze aan het begin van je opleiding niet ontvangen, neem dan contact op met helpdesk@glu.nl.

In welke klas zit ik?
Zodra je bent ingelogd in je rooster, zie je in welke lesgroep je bent geplaatst.

Wie is mijn slb’er (studieloopbaanbegeleider)?
Op het mbo spreken we niet meer van een mentor, maar een ‘slb’er’. De naam van jouw slb’er kun je vinden in jouw Elektronische Leer Omgeving (ELO). Hier vind je ook zijn/haar e-mailadres. En anders leer je hem of haar kennen tijdens de introductie.

Mijn kind woont op een ander adres als ik, kan ik ook op de hoogte gehouden worden van de voortgang?
Wij vinden het fijn als ouders betrokken zijn bij de opleiding van uw zoon/dochter. De voortgang in het eerste leerjaar wordt per e-mail verzonden. U kunt uw e-mailadres doorgeven aan het Studenten Servicepunt (aanmelden@glu.nl).