« Terug naar opleidingen

Game Developer – Game Programmer

niveau 4 | BOL | 4 jaar

Aanmelden

Als game developer of game programmer ben je vooral bezig met het programmeren, ontwerpen en maken van technische onderdelen van games. Je hebt specialistische kennis als het gaat om de techniek achter een game. Dit betekent veel programmeren en het schrijven van scripts maar ook communiceren, samenwerken en analytisch denken. Een programmeur is flexibel en klantgericht. Naast de techniek van het spel zorgt een game programmeur ook voor het maken van tools en simulaties.

Programmeren is je passie
Je vindt het leuk om je te verdiepen in hoe dingen werken en te onderzoeken hoe je ze zelf kunt maken. Daar heb je ook geduld voor nodig, want jouw ontwerp ontwikkelt zich steeds verder en soms moet je helemaal opnieuw beginnen. Je werkt in dit vak nauw samen met game artists, degenen die de voorkant van de game ontwerpen. Jouw werk kan ook terug te zien zijn in museumproducten, interactieve installaties en simulaties. 

Ben jij een game developer?
Je speelt natuurlijk graag games. Je hebt een brede interesse nodig in de vele genres en games die er bestaan. Dus niet alleen CoDLoL en Wow. Werken in een team gaat je goed af. Je hebt technisch inzicht en kunt logisch denken. Je weet wat een game leuk maakt om te spelen. Je verdiept je in voor wie de game bedoeld is en bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends (en techniek) op het gebied van gaming. 

Past deze rol helemaal bij jou?

 • Games spelen
 • Uitdagende programeerpuzzles uitpluizen
 • Veel interesse in de techniek van games
 • Geduld hebben
 • Samenwerken
 • Flexibel zijn
 • Voor klanten werken

Tip: vooraf verdiepen in games maken
Het is verstandig als je je al in het games maken verdiept. Games maken is echt iets anders dan games spelen. Dat is nog wel eens een misverstand. Het leuk vinden van games spelen is geen goede reden om deze opleiding te gaan doen. Dus begin zelf met games of game onderdelen maken. Op gluchallenge.nl vind je daar veel informatie over. 

Waarom juist hier deze opleiding volgen?
Bij deze opleiding op het Grafisch Lyceum Utrecht leer je werken zoals het in de realiteit ook gaat. Dat betekent dat game developers en game artists altijd samenwerken, net als bij een bedrijf. Jullie hebben elkaar nodig. Je leert hier dus heel goed hoe je het beste kunt samenwerken. Daarnaast kun je in het Gamelab experimenteren met hardware zoals VR, AR en andere cutting edge technologie.

Wat leer je?
Je leert programmeren, scripting en de techniek van game development. Je leert C#, HTML5, Unity, design patterns, Agile en Git. Je krijgt les volgens modulair onderwijs. Dat betekent dat je drie à vier weken heel gefocust aan een vak werktTelkens als je aan een nieuw blok van dat vak werkt, is het weer wat complexer dan de vorige keer. 

De vakken voor jouw beroep
Je krijg onder andere de vakken programmeren, gameplay, gamedesign, 2D- en 3D-vormgeving, rapid prototyping. Je krijgt dus ook een aantal ontwerpvakken, zodat je goed kunt samenwerken met game artists. 

Wie geven hier les?
Het docententeam van deze opleiding is relatief jong. Veel docenten hebben zelf een bedrijf. Daardoor is de inhoud van de lessen heel up-to-date en leer je veel over onderwerpen die op dat moment spelen binnen gaming. 

De opleiding en stage
De opleiding Game Developer – Game Programmer duurt vier jaar. Naast lessen op school hebben we online lessen die plaatsvinden in Discord, waar onze school is nagebouwd. Daar werk je in groepjes samen aan projecten. Het is een pittige opleiding, want het tempo en het niveau van de opleiding zijn hoog. Tijdens je opleiding werk je samen met studenten van de opleiding Game Artist in projectgroepen aan game-opdrachten. 

In het derde en vierde jaar loop je twee maal vijf maanden stage bij erkende leerbederijven. Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwaamheid. 

We staan voor je klaar
Tijdens de hele opleiding heb je een studieloopbaanbegeleider, SLB’er in het kort. Hij of zij gaat met jou in gesprek over o.a. jouw toekomstplannen, studievoortgang en hoe het met jou persoonlijk gaat. Er zijn ook groepslessen met de SLB’er. 

Na de opleiding

 • Werken bij gamebedrijven, reclamebureaus, webdesignbureaus, communicatiebureaus, IT-bedrijven en marketingbedrijven.
 • Eigen bedrijf starten.
 • Doorstroom naar het hbo. Met deze opleiding heb je goede basis en een voorsprong als je ervoor kiest voor een van de volgende opleidingen gericht op informatica, software engineering, interaction design, game design en game development bij hogescholen of kunstacademies. 

Toelatingseisen

 • Vmbo-diploma kbl, gl of tl
 • Mbo-diploma niveau 3
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.
 • Let op! Wiskunde is gewenst. 

Interviews met studenten en docentenBijsluiter
Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, de afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.

Wil je weten of de opleiding echt iets voor jou is? Maak dan ook eens de opdrachten op www.gluchallenge.nl

Video
Het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) maakte ook onderstaande video. Deze video is niet specifiek van een student van onze school, maar laat wel zien wat je met deze opleiding kunt.

Vergelijkbare opleidingen
Wist je dat we bij het Grafisch Lyceum Utrecht nog meer opleidingen in de richting van Softwareontwikkeling hebben? We hebben ze voor je op een rij gezet.