« Terug naar opleidingen

Mediavormgever – Crossmedia

niveau 4 | BOL | 3 jaar

Aanmelden

Als crossmediavormgever ontwikkel je mediaproducten voor reclame- of publiciteitscampagnes. Je kent de mogelijkheden van alle soorten media en weet hoe je die kunt inzetten. Je kunt vormgeven voor zowel drukwerk als websites, apps, games, video, films en animaties. Daarom kom je het beste tot je recht in campagnes die verschillende media combineren. Een klant wil een nieuw product in de markt zetten, bijvoorbeeld een nieuwe gezonde snack. Je ontwerp dan het concept voor een advertentiecampagne voor verschillende magazines en je denkt meteen na over een campagne voor social media, ondersteund met een game, een downloadbare app en een filmpje. Je presenteert je ideeën op professionele manier aan de klant en je doet daarbij voorstellen hoe je de naamsbekendheid tijdens festivals kunt vergroten.

Boven alles ben je creatief en kun je goed met een computer omgaan. Je weet veel van vormgeven, lay-out, kleurgebruik en beeldbewerking en je kunt de ideeën die je hebt visualiseren. Je bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied en weet hoe je dat kunt blijven. Je kunt goed presenteren, samenwerken en je vindt strakke deadlines een uitdaging.

De opleiding

  • Je leert werken met professionele beeldbewerkings- en opmaakprogramma’s. Ook leer je de principes van vormgeving, communicatievaardigheden en samenwerken met verschillende disciplines binnen een crossmediaproduct.
  • Beroepsgerichte vakken: typografie, kleurenleer, compositie, stijl en beeld, projectmanagement, presenteren en klantgesprek, communicatieve vaardigheden, (online)marketing.
  • De opleiding duurt drie jaar, in het tweede jaar specialiseer je je in een vormgeefdiscipline en in het derde jaar loop je acht maanden stage bij een erkend leerbedrijf.
  • Deze opleiding is gericht op doorstroming naar het HBO. Crossmedia is een pittige opleiding en het tempo ligt hoog. Er wordt een behoorlijk niveau van Nederlands, Engels en rekenen verondersteld, een diploma vmbo-kbl als vooropleiding wordt afgeraden.

Na de opleiding

  • Werken bij: reclame- en communicatiebureaus, ontwerpbedrijven, webdesignbureaus, vormgeefstudio en gamebedrijven, productiebedrijven (film, video), drukkerijen en uitgeverijen.
  • Eigen bedrijf starten.
  • Doorstromen naar het hbo: grafisch, digitaal of crossmediaal vormgeven aan de kunstacademies, communicatie-, design- of gamingopleidingen aan hogescholen en de filmacademie.

Toelatingseisen

  • vmbo-diploma kbl, gl of tl
  • Mbo-diploma niveau 3
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Bijsluiter

Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De cijfers voor de kans op stage zijn niet relevant, de afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.

Podcast ‘Crosstalk’

Volg jij de Crosstalks podcast al? Arjan en Ruben, docenten van deze opleiding, bespreken hierin elke maand de laatste ontwikkelingen binnen het Grafisch Lyceum Utrecht en de creatieve sector. Met inspiratie, nieuwe initiatieven en gasten die komen vertellen over hun visie en wat ze zoal bezig houdt. Aanrader! Check Spotify of Itunes.

podcast grafisch lyceum utrecht