« Terug naar opleidingen

Mediavormgever – Crossmedia

niveau 4 | BOL | 3 jaar


Als crossmedia-specialist ontwikkel je mediaproducten voor reclame- of publiciteitscampagnes. Je kent de mogelijkheden van alle soorten media en weet hoe je die kunt inzetten. Je kunt vormgeven voor zowel drukwerk, websites, apps, video, AR-toepassingen en animaties. Jij bent op je best als je mag werken aan campagnes die verschillende media combineren.

GEEF JE OP VOOR EEN RONDLEIDING

Wil jij onze school van binnen bekijken? Dat kan, klik op de knop en vul het formulier in. We nemen, na de vakantie, zo snel mogelijk contact met je op.

Huh een rondleiding, kan dat nu wel? Ja, maar zoals je begrijpt zeer beperkt en in hele kleine groepjes. Wees er dus snel bij.

Een advertentiecampagne bedenken
Een klant wil een nieuw product in de markt zetten, bijvoorbeeld een nieuwe gezonde snack. Jij ontwerpt dan het concept voor een advertentiecampagne voor een magazine en je koppelt daar aan een campagne voor social media, ondersteund met een AR-app, een website en een video. Je presenteert je ideeën op professionele wijze aan de klant. Je doet daarbij ook voorstellen hoe je de naamsbekendheid bijvoorbeeld tijdens festivals kunt vergroten.

Ben jij een crossmedia-specialist?
Je hebt een brede interesse, staat open voor anderen en het leren van nieuwe dingen. Boven alles ben je creatief en oplossingsgericht. Je gaat zelf op onderzoek uit naar tools om de crossmedia-uitingen vorm te geven. Je kunt de ideeën die je hebt visualiseren. Je wilt graag op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied en weet waar je die informatie kunt vinden. Je bent een doorzetter, kunt goed presenteren en samenwerken en je vindt strakke deadlines een uitdaging.

Past deze rol helemaal bij jou?

 • Je bent creatief
 • Je hebt een brede interesse
 • Je wilt werken voor opdrachtgevers
 • Je vindt het leuk om te presenteren
 • Je werkt graag met een strakke planning
 • Je bent een doorzetter

Waarom juist hier deze opleiding volgen?
De opleiding Crossmedia is super vernieuwend en wordt nog maar op een paar plekken in Nederland aangeboden. Start je dus bij ons met deze opleiding, dan ben je helemaal klaar voor de toekomst! Daarnaast is het Grafisch Lyceum Utrecht een echte vakschool met al vele tientallen jaren een fantastische reputatie op het gebied van creatief/media onderwijs. Onze docenten hebben naast ervaring in het onderwijs ook vaak veel ervaring in het werkveld. Dit zorgt er voor dat ze precies weten wat er speelt en dit kunnen overbrengen op de studenten. Onze studenten zijn dan ook graag gezien bij stagebedrijven en in het werkveld. Een diploma van het Grafisch Lyceum Utrecht is echt een visitekaartje en staat voor kwaliteit.

Wat leer je?

 • Je leert wat de mogelijkheden zijn van verschillende soorten media en hoe alle onderdelen kunnen samenwerken in een campagne.
 • Je krijgt inzicht in hoe professionele software kan worden ingezet binnen een campagne.
 • Je leert werken met professionele beeldbewerkings- en opmaakprogramma’s. Ook leer je de principes van vormgeving. Dit zijn de principes die iedere goed opgeleide vormgever kent en gaan in op bijvoorbeeld het gebruik van vormen, kleuren en indeling.
 • Je leert ook goed communiceren en samenwerken met studenten van verschillende disciplines om zo samen te komen tot een professioneel crossmediaal eindproduct.
 • Maar bovenal leren we je om zelfstandig uitdagingen aan te gaan en zelf nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Je ziet bij ons dus geen docent die voor de klas gaat vertellen wat je moet doen. De docent zal vooral aan jou vragen wat je wilt leren en je begeleiden bij de stappen die jij zelf wilt zetten.

De vakken voor jouw beroep
Binnen crossmedia komen alle vaardigheden samen in de project lessen. Ondersteunend aan de projecten zijn onder andere de vakken projectmanagement, portfolio en vormgeven.

Wie geven hier les?
De docenten zijn echte professionals en hebben een coachende rol. Zij leren jou met hun kennis vanuit het vakgebied, hoe je een media-uiting technisch moet uitvoeren. We werken met het bedrijfsleven samen in ‘Crosswerkt’, waardoor je ook opdrachten voor echte klanten uitvoert.

De opleiding en stage
Deze opleiding is gericht op doorstroming naar het hbo. Crossmedia is een opleiding voor aanpakkers waarin je een niveau-4 opleiding in 3 jaar doet. We verwachten een goed niveau van Nederlands, Engels en rekenen van je. VMBO-kbl als vooropleiding wordt daarom afgeraden.

In het derde jaar loop je acht maanden stage bij een erkend leerbedrijf. In het tweede leerjaar begin je al met stagevoorbereiding. Je leert dan onder andere hoe je een sollicitatiebrief schrijft, hoe een sollicitatiegesprek gaat en hoe je je presenteert met je portfolio.

We staan voor je klaar
Tijdens de hele opleiding heb je een studieloopbaanbegeleider, SLB’er in het kort. Hij of zij gaat met jou in gesprek over o.a. jouw toekomstplannen, studievoortgang en hoe het met jou persoonlijk gaat.

Na de opleiding
De driejarige niveau 4 opleiding Crossmedia is een goede springplank om door te stromen naar verschillende hbo-opleidingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Kunstacademie, Marketing en Communicatie of Multimedia design, maar ook andere richtingen in het hbo.
Uiteraard kan je met het diploma ook direct aan de slag bij een bedrijf waar je als crossmediaal specialist aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld bij reclame- en communicatiebureaus, ontwerpbedrijven, crossmediabedrijven, webdesignbureaus, vormgeefstudio en productiebedrijven (film, video), of uitgeverijen.
Je kunt je natuurlijk ook inschrijven bij de kamer van koophandel en starten met je eigen bedrijf.
Als je ambitieus bent, graag na deze opleiding nog wilt verder groeien en tegelijk graag goede vormgeefskills ontwikkelt, dan is deze opleiding bij het Grafisch Lyceum Utrecht ideaal voor jou. Stroop je mouwen maar op voor deze niveau 4 opleiding in 3 jaar.

Toelatingseisen

 • VMBO-diploma kbl, gl of tl
 • Mbo-diploma niveau 3
 • Havo-diploma
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

 

Interviews met studenten en docenten

Bijsluiter
Bekijk de bijsluiter van deze opleiding van het SBB. De afgelopen jaren is het ons gelukt om iedereen een stageplek te garanderen. Ook de toekomst blijven we ons hiervoor inzetten.

Podcast ‘Crosstalk’

Volg jij de Crosstalks podcast al? Docenten van crossmedia, bespreken hierin elke maand de laatste ontwikkelingen binnen de creatieve sector. Met inspiratie, nieuwe initiatieven en gasten die komen vertellen over hun visie en wat ze zoal bezighoudt. Aanrader! Check Spotify of Itunes.

podcast grafisch lyceum utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare opleidingen

Wist je dat we bij het Grafisch Lyceum Utrecht nog meer opleidingen in de richting van Mediavormgever hebben? We hebben ze voor je op een rij gezet.