GLU-studenten maken anti-pest games voor Lady BlaBla

gameover-ladyblablaPesten op een positieve manier bespreekbaar maken. Dat is de missie van kinderidool Lady BlaBla. Studenten van de opleidingen Game Artist en Gamedeveloper van het Grafisch Lyceum Utrecht hebben een tiental minigames over pesten ontwikkeld. De minigames en een nieuwe single zijn onderdeel van Lady BlaBla’s Positieve Pestprogramma dat aan alle basisscholen in Nederland wordt aangeboden.

‘Pesten is geen spelletje, pesten is game over’. Dat is de eerste zin van Lady BlaBla’s nieuwe single en dit vormde de basis voor de games die de tweedejaarsstudenten hebben gemaakt. In tegenstelling tot de meeste moderne spellen, mocht er in de games geen geweld gebruikt worden. Lady BlaBla gelooft niet in het straffen van de pestkoppen, maar in het helpen van de slachtoffers en begrijpen van het pestgedrag. In de games worden situaties nagebootst waarin gepest wordt en waar Lady BlaBla het slachtoffer te hulp schiet.

Symboliek
De games staan vol van symboliek. Zo is er een game waarin je als speler in de put zit. Je wordt uitgedaagd om eruit te klimmen, maar krijgt onderweg alsnog tegenslagen te verwerken. “Zo gaat het in het echte leven ook als je gepest wordt en gevoelsmatig in de put zit. Geen tijd limieten of levens die je kwijtraakt, maar doorzetten tot het lukt” zegt Jordy Kuys, vertolker van Lady BlaBla. In een andere game sluit een Plaaggeest kinderen op in hokjes. “Studenten hadden het spel ook de hokjesgeest kunnen noemen. Nederlanders zijn doorgaans heel goed in hokjes denken. Lady BlaBla is het levende bewijs dat je niet over uiterlijk moet oordelen” zegt Kuys, theatermaker en vader van twee kinderen.

Echte opdracht
Docenten en begeleiders van het project, Rik de Rooij en Stijn Delaruelle:  ‘Met de ontwikkeling van deze games hebben de studenten de mogelijkheid gekregen om een echte opdracht te voeren en een bijdrage te leveren aan mooi project. Ze hebben er drie maanden lang in groepjes aan gewerkt. De resultaten zijn heel creatief.’ Niels Meijer, een van de deelnemende studenten en fanatiek Youtuber: ‘Het was leuk om voor en met zo’n uitgesproken figuur als Lady BlaBla gewerkt te hebben. En het is super stoer dat onze games echt door iedereen te spelen zijn op de website.’ De games zijn vanaf 1 april te spelen op de website van Lady BlaBla en te zien in de videoclip van de single.

Over Lady Blabla
gameoverLady Blabla is een karakter van theatermaker Jordy Kuys. Hij heeft zijn eigen pestverleden omgezet in iets positiefs: entertainment met een boodschap. Lady Blabla is ambassadeur van Stichting Pesten, het grootste anti-pest-portaal van Nederland.

Download de nieuwe single en speel de games op de website van Lad BlaBla

Bekijk de film van Lady BlaBla over de briefing en de eerste presentaties op youtube.