Celine Zonneveld wint Dutch Doc School Award

Celine Zonneveld heeft op maandag 8 april de overall prijs van de Dutch Doc School Award gewonnen. Deze documentairefotowedstrijd is speciaal voor studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht en leerlingen van vmbo X11 School voor Grafimedia. De jury reikte ook een prijs uit aan Vera Hiemstra als beste X11-inzending en aan Demi Dolman als beste inzending van het Grafisch Lyceum Utrecht. Docenten, studenten en leerlingen kozen de winnaars van de Publieksprijzen: Rose Rahim (X11) en Esmee Gebbink (GLU).

De Dutch Doc School Award is voor het tweede jaar georganiseerd door het Grafisch Lyceum Utrecht en X11. De 350 fotodocumentaires zijn gemaakt door de eerstejaarsstudenten Grafische vormgeving, de tweedejaars met de profielkeuze Fotografie en de derdejaarsleerlingen van X11. De tentoonstelling is nog tot 7 juni te bewonderen in het gemeenschappelijke schoolgebouw.

Celine is eerstejaarsstudent Grafische vormgeving. Zij maakte een aangrijpend verhaal en prachtige zwartwitfoto’s over een vriendin die door een verkeersongeluk tijdelijk in een rolstoel terecht is gekomen. Celine is verrast met de prijs: ‘Ik vind het zo ontzettend leuk! Ik ben heel verkouden dus wilde ik eerst niet naar de prijsuitreiking gaan, maar mijn ouders en klasgenoten zeiden dat ik toch moest gaan omdat ze dachten dat mijn reportage wel in de prijzen zou vallen. En dat klopte!’

De jury bestond uit de directeur van Dutch Doc Eric Wie, documentair fotografen Henk Wildschut, Anoek Steketee, Rob Wetzer, Willem Popelier en Anais Lopez en Anouk Mansfeld en Gundy van Dijk van het Tropenmuseum. Henk Wildschut over de winnaar: “Ik ben heel blij met de keuze van de jury voor de overall winnaar. Het geeft een mooi signaal af en ligt ook in lijn met de winnaar van vorig jaar. Dat ze ook tweede werd bij het publiek is geweldig.”. Dutch Doc is de prestigieuze Nederlandse vakprijs voor documentair fotografen waarvan de inzendingen vanaf 25 april te zien zijn in het Tropenmuseum in Amsterdam. Alle genomineerde inzendingen van GLU en X11 komen hier te hangen en de makers krijgen een masterclass van professionele fotografen.

Bekijk alle fotoreportages van  de winnaars en de genomineerden.
Download: presentatie Dutch Doc School Award (pdf, 5mb)

Bekijk de reportages van de winnaars op onze Facebookpagina

Foto Celine Zonneveld in hoge resolutie